Influflux

Influflux

“May you live in interesting times!”. Een uitspraak in het Engels wat vrij vertaald betekent “Mag u in interessante tijden leven!”. Maar het is niet alleen een Engels uitspraak, het wordt ook toegeschreven aan een Chinese vloek. Want in interessante tijden gebeuren de hele tijd verrassingen en meestal negatief, terwijl een leven pas genoten kan worden in tijden van rust en bezinning.

Maar 2020 is wel zo’n interessante tijd gok ik. Je zal nu 10 jaar zijn. Wat vertel je straks aan je kleinkinderen? “Toen Opa jullie leeftijd was mocht hij wel met zijn vriendjes spelen, maar niet in de buurt van grote mensen komen. Want Opa, en zijn vriendjes, konden grote mensen ziek maken. Opa kon zijn eigen Opa niet knuffelen omdat die anders misschien dood kon gaan. Ja, dat was nog voordat mensen uitvonden hoe je van lichaam kon wisselen.

Nou ja, dat is niet helemaal waar, want in Opa’s tijd kon je veel vervangen. Gewrichten, ledematen, organen en zelfs oren, maar die moesten dan wel eerst op de rug van een muis gegroeid worden. Ja, dat was een rare tijd. Het enige wat ze nog niet over konden zetten waren hersenen. En dat was wel jammer, want er waren toen best veel mensen die een nieuw of werkend brein konden gebruiken.

In die tijd wilden mensen beroemd worden om het beroemd zijn. Ze zeiden of deden iets op het internet, in de krant of op tv. Maar ze waren nergens goed in. Raar, want de meeste mensen werden beroemd omdat ze heel goed waren in uitvinden, hele slimme dingen bedachten, ze waren heel erg grappig, ze konden goed sporten of ze zongen de sterren van de hemel. Dat waren de grote passies van die mensen! Als bijproduct werden ze beroemd. Maar ook die mensen die niets konden wilden dus heel graag beroemd worden.

Dat was raar, want toen werd het bijproduct belangrijker dan je passie. Hoe kan Opa dat uitleggen? Nou, een Engelse komediant Adam Bloom verwoordde dat heel mooi! Hij vertelde dat mensen eten om samen te genieten van een mooie maaltijd en om een heerlijk gevulde maag te hebben. En het bijproduct van eten is poep. En deze nieuwe beroemde mensen vonden het poepen dus belangrijker dan genieten van het eten. Die stakkers gunde je dus een nieuw brein. Dit waren influencers. En 2021 veranderde het WC in de Influflux! En daar gaat Opa nu even naar toe!”

Patrick Deters, kan weinig, wil veel, beïnvloed niemand, oprecht en eerlijk, maar met een naar randje. Rebels als het kan, braaf als het moet en heeft een heilig geloof in het Dunning-Kruger Effect .

 

Reacties zijn gesloten.