Ondernemend

Ondernemend

Het is altijd mooi om te zien als iemand onderneemt. Met ondernemen bedoel ik niet alleen een bedrijf beginnen, ondernemen is in actie komen. Ik weet het, als je mij bekijkt kan menigeen het zich niet voorstellen dat ik in actie kom. Want hoewel ik ieder jaar met een grote bek op het podium sta af te geven op de politiek, ben ik de rest van het jaar een betrokken en nieuwsgierige inwoner.

Begin dit jaar deelden een paar wethouders een tekst dat ze vonden dat er te veel gemopperd werd. “Altijd mopperen op de politiek. En als iemand dan desondanks z’n nek uitsteekt en de politiek in gaat, daar dan op gaan mopperen.” Dat werd gekoppeld aan dat je als inwoner maar eens verantwoordelijkheid moest nemen, je aanmelden bij een politieke partij en zelf mee besluiten. Daar ben ik het nog steeds niet mee eens. Laat ik specifiek zijn, ik wil niet bij een politieke partij. Bij alle stemwijzers kom ik niet hoger dan 55% voor de idealen van één partij, ik ben een twijfelaar.

Ik vind het bewonderingswaardig als mensen zich aansluiten bij een politieke partij, actief deelnemen aan het overleg en participeren in de besluitvorming. Maar dat hoeft niet vanuit een politieke partij te komen toch? Als ik op een podium een grote bek heb en boos word ben ik ook betrokken. Dat en bovendien is het heerlijk om kneiterhard tekeer te gaan. Dat is ook weer waar, die grote bek moet ik ergens kwijt!

Ik hou van onze gemeente en dan bedoel ik niet de politieke partijen of de ambtenaren, maar ik hou van het collectief aan mensen dat hier onderneemt. Of ze nu een berenspeurtocht opzetten, keien gaan beschilderen om wandelaars te inspireren, foto’s nemen van de mooiste plekjes in de gemeente of verhalen vertellen over het verleden. Of omdat je de mooiste kazen, bloemen, wijnen, bieren, telefoons of vlees wilt verkopen. We zijn allemaal ondernemers en we zijn allemaal betrokken!

Ook zijn we allemaal verantwoordelijk. Iedere 4 jaar mogen we kiezen voor de sturing van ons land, onze gemeente, ons waterschap en onze provincie. Dan nemen we dus de verantwoordelijkheid voor de keuzes die gemaakt worden. En als daar om gevraagd wordt dan proberen we zo snel mogelijk te participeren als het kan. Gevraagd via Kaagenbraassemspreekt.nl of ongevraagd tijdens een oudejaarsconference. Laat ik dan daar verantwoordelijk voor zijn.

Patrick Deters, verhalenverteller, bijlezer over de gemeente en politiek, zelf politiek actief zonder in de politiek te gaan en in afwachting van een belletje van de gemeente of hij burgemeester wil worden!

 

Reacties zijn gesloten.