Schaamte!

Schaamte!

Zou een politicus zich schamen? Zomaar een vraag die mij ineens te binnenschoot terwijl ik liep te wandelen. Zou een politicus zich schamen? Kijk, politici zijn net mensen. Ze bewegen en gedragen zich menselijk. Als je ze prikt (niet zomaar doen (!), gewoon netjes toestemming vragen) dan bloeden ze rood, ze worden ook wel eens ziek en blijkbaar grijpen ze hun schoonmoeder stevig vast tijdens een trouwerij.

Maar zouden ze zich ook wel eens schamen? Want ja, ze zeggen regelmatig sorry, maar even later doen ze hetzelfde weer. Of dat nu het onteigenen van burgers is om je eigen project er doorheen te drukken of het bouwen van een steiger waar niemand op zit te wachten.

Want tot mijn verbazing las ik ineens dat het participatie traject mogelijk ging leiden (mogelijk moeten we dat toch met een lange ij schrijven) tot de bouw van de tulpensteiger. Bijzonder! Vorig jaar moest onze wethouder nog diep door het stof nadat de omwonenden zonder enige inspraak even een omgevingsvergunning voor hun kanis kregen. Maar er werd beterschap beloofd in twee etappes.

De eerste was een vergadering waarin werd aangegeven dat de bewoners mochten meepraten over hoogte, locatie, kleur en hoek. Maar uiteindelijk ging het plan van tafel en zou er een participatie traject starten waarin alles openlag voor de Braassemboulevard. Tijdens de eerste bijeenkomst mochten de geïnteresseerden allemaal ideeën aandragen. Naar alles werd geluisterd en op veel werd alvast commentaar gegeven. Maar oke… we mochten meepraten.

En er was een tweede avond waarin er plakkertjes geplakt mochten worden. Groene voor de bouwsels waar we verliefd op waren en rode voor de wangestalten (zoals de tulpensteiger). En in november was de derde bijeenkomst. En ineens was tulpensteiger terug op de kaart. En die ging nu als initiatief door de gemeente gekeurd worden. De slager die zijn eigen vlees keurt… wat een goed idee! Dus schamen politici zich wel eens?

En ja, ik schaam mij regelmatig hoor. Ik probeer bijvoorbeeld wat gezonder te leven, dus ben weer wat enthousiaster aan het wandelen. En ik zag dat Nordic Walking een goede workout is. Maar ik durf nog niet met de stokken over straat, want daar voel ik me te jong voor. Dus ik wandel met de stokken als het avond is en overdag loop ik zonder, maar doe wel alsof ik de stokken gebruik… Het ziet er raar uit, maar ik doe het toch, want ik schaam me een beetje! En vooruit, ik schaam me ook wel een beetje voor de politici.

Patrick Deters, grote bek tijdens de oudejaars, kleine bek in een confrontatie en een schijtlijster als het over Nordic Walking gaat. Tot tijdens de online Oudejaarsconference!

Reacties zijn gesloten.