Simpel

Simpel

Mijn 2022 doel is om een voorlees kinderboek te schrijven. Met een eigen verhaal en eigen illustraties. Dus de afgelopen weken was ik volop bezig het tekenprogramma te doorgronden en hard bezig om te tekenen en schetsen. En ik moet natuurlijk een verhaal schrijven.

En dat laatste klinkt makkelijker dan dat ik eerst gedacht had, want een beetje kinderboek heeft maar 750 woorden. In die 750 woorden moet je een volledig verhaal vertellen van kop tot staart. Maar dat is zo simpel nog niet.

Floris schreef vorig jaar in een open brief dat de stukken voor de raad eenvoudiger en beter leesbaar moesten zijn. Een mooie gedachte, in daar drie pagina’s en 1917 woorden. Dat was een beetje een contradictio in terminis: een tegenstrijdigheid in verhaal en boodschap. Want hoe wil je enerzijds een goed geïnformeerde raad als je ze stukken voorschotelt die in Jip en Janneke taal met mooie plaatjes en grafieken zijn geformuleerd.

Volgens mij is dat de heilige graal van de politiek. Hoe maken we complexe onderwerpen zoals huisvesting, klimaat, ICT, etc op een toegankelijke manier inzichtelijk voor zowel de raad, geïnteresseerde inwoners en mensen die het een keertje teruglezen in een krant, op facebook of in een magazine als Hier!? Het is een beetje alsof je Albert Einstein vraagt om zijn relativiteitstheorie uit te leggen aan een gemengde groep van wetenschappers en kleuters! Dan laat ik aan jou over tot welke groep jij je geroepen voelt. Voor mij is het heel duidelijk, over het onderwerp van de relativiteitstheorie behoor ik tot de kleuters!

In mijn oudejaarsvoorstelling probeer ik altijd de mix te vinden tussen enerzijds de inhoud (op basis van alle openbare bronnen die ik kan vinden) en anderzijds toegankelijk voor iedereen. En ik kan het dan gelukkig afronden met een grapje of grolletje, met een vleugje van verontwaardiging. Maar ik hoef dan ook niet een hele avond te studeren op een complexe tekst, gevolgd door een overleg in de fractie, zaken uitleggen aan de toehorende collega’s en wethouders en vervolgens in de raadsvergadering daar de slimme vragen over stellen. Ik? Ik lees het graag compact samengevat in een artikel in de krant en een toegankelijk stuk op de gemeentewebsite (als ze het kunnen uploaden).

Dus vandaar mijn uitdaging voor dit jaar, een verhaal van kop tot staart schrijven in 750 woorden! Best een uitdaging, zeker als je weet dat deze column al 400 woorden is!

Patrick Deters, vermoeide oudejaarsconferencier, beginnend kinderboekenauteur en enthousiaste luis in de pels en speler van politieke bullshit bingo!

Fotografie: Hanneke Vissers Fotografie

Reacties zijn gesloten.