Veilig gesprek

Veilig gesprek

“Kijk uit wat je zegt hoor, want anders hoor je het weer terug in de Oudejaarsconference!” In de afgelopen maanden heb ik het nu een 5-6 keer gehoord. En ik vind het enerzijds niet erg natuurlijk, ik kies er tenslotte zelf voor om met mijn grote bek op een podium te gaan staan. Anderzijds vind ik het jammer, want ik probeer tijdens de Oudejaars geen onderwerpen te vertellen waar ik persoonlijk over gehoord heb, maar de verhalen die iedereen heeft kunnen lezen in de media.

Het zou raar zijn als ik in mijn oudejaarsconference verhalen vertel die ik gehoord heb. Dan ben ik aan het roddelen. Dat is niet de bedoeling is van de conference, dat kunnen jullie prima zelf. Ik zie mezelf meer als een Tijl Uilenspiegel en probeer die spiegel voor te houden aan de gemeenschap en de politiek.

Maar ik vraag me af of mensen nu echt op hun woorden letten als ze tegen me praten. “Want dat is toch die gozert van Deters, die gozert die denkt grappig te zijn met zijn woedeaanvalletjes op het podium? Daar mot je niks tegen zeggen, want dan gaat hij dat met die grote muil op een podium staan brullen!” En ja, als je wethouder bent en je maakt een raar filmpje, of je bent een wethouder van participatie die niet participeert of je bent een politieke partij die in het jaar voor de verkiezen meer draait dan een windhaan met evenwichtsproblemen, dan is er inderdaad grote kans dat ik dat met “die grote muil” op een podium gaat staan brullen. Maar als jij met mij praat als mens tot mens dan ben ik gewoon oprecht geïnteresseerd in hoe het met je gaat en waarom je doet wat je doet. Maar voor de voorstelling ben ik gewoon een populist!

Want dat is een Oudejaarsconference of een column natuurlijk ook een beetje. Ik kan heel genuanceerd gaan vertellen over alle verschillende kanten van een complex probleem, maar ja, ik ben ook gewoon een populist die gaat voor een opvallende soundbyte! Als ik moet kiezen tussen “natuurlijk zijn er heel veel meningen in het debat” of “als hij niet meegestemd heeft vreet ik me lul op”, dan gok ik dat ik toch uit die twee uit mijn “grote muil” laat komen. En ja, dan krijg je af en toe een appje met de vraag hoe ik mijn “lul gebakken wil hebben”!

Patrick Deters, enthousiaste azijnpisser, zoetgevooisde podcaster en beeldende verhalenverteller. Online via www.vroegerwasalles.nl en in het echt gewoon op straat of op een toilet!

Reacties zijn gesloten.