50 jaren jong

50 jaren jong

Hoe ironisch is het dat ik iets mag schrijven in de Hier! aflevering die gaat over sport en bewegen. Ik heb niets met sport en ik heb weinig met bewegen. Iedereen die me wel eens heeft gezien die weet dat ik niet van het sporten en/of bewegen ben.

Dat is niet helemaal waar, ik beweeg wel en ik sport wel voor mijn gezondheid, maar om nu te zeggen dat mijn passie is, nee, sorry! Het spelen in een voorstelling, daar ligt mijn passie, het vertellen van verhalen aan een publiek, dat geeft me energie. En zelf aan het bewegen of sporten gaan, het geeft me achteraf wel energie, maar eraan te beginnen is uitdagend.

Ik had zo’n horloge wat je hartslag vertelde als je je vinger erop legde. Een vriend nodigde me uit in 2008 om mee te gaan naar de finale Nederland – Frankrijk in de kantine van de voetbalvereniging. Er was mij bier beloofd, dus ik ga mee. Tijdens de wedstrijd ziet één van de supporters mijn horloge en riep “Oh, mag ik mijn hartslag zien”. Maar natuurlijk, ik geef hem mijn pols en hij legt zijn vinger op de display en na een paar seconden verschijnt er een “150” in de display. Hij ging op in het spel en vond het klaarblijkelijk enorm spannend. Een aantal van zijn vrienden wilde ook gelijk en iedereen kwam tussen de 140-170 uit, al naar gelang de kansen van Nederland groter of kleiner werden.

Daarna dacht ik zelf ook even te kijken… “70” zei de display. Blijkbaar ligt mijn passie ook niet bij sport kijken. Anderzijds heb ik er wel enorm veel respect voor. Want als ik iemand zie hardlopen, voetballen, zwemmen, surfen of basketballen heb ik respect voor de prestatie die iemand levert. En ik vind het knap van de eerste die over de streep komt omdat die gewonnen heeft, maar ik vind het misschien nog wel knapper van de laatste die over de streep komt omdat die volgehouden heeft. Dat zou ik ook wel willen. Volhouden.

En daar komt de aap uit de mouw! Ik sta regelmatig in de ochtend voor zo’n langgerekte spiegel en dan zie ik daar niet langer, zoals Thomas Acda het noemde, een jonge god die wel een biertje lust. Maar een grijzende man van 50 jaren jong met een stevig buikje. Die zich voorneemt morgen weer te gaan sporten. Uiterlijk overmorgen!

Patrick Deters, heeft een mening over alles, maar slechts van weinig weet. In bezit van een buikje, hardloopschoenen, zweetbandjes en love-handles.

Foto: Hanneke Vissers Fotografie

Reacties zijn gesloten.