Vroeger was alles…

Vroeger was alles…

Je hoort het zo vaak. Vroeger was alles beter! Zeggen meestal de mensen van mijn leeftijd en ouder. Of vroeger was alles slechter. Meestal gezegd door mensen van mijn leeftijd en jonger. Onze perceptie op tijd zal altijd veranderen. Ik moet dan altijd denken aan tekst uit het nummer “Sunscreen” van Baz Luhrmann. “Accepteer bepaalde onwrikbare waarheden, de prijzen zullen stijgen, politici zullen vreemdgaan, ook jij wordt oud, en als je dat bent, fantaseer je dat toen jij jong was de prijzen redelijk waren, politici waren nobel en kinderen respecteerden hun ouderen.”

Vroeger was gewoon vroeger. Iedere tijd heeft zijn eigen goede en kwade dingen. Vroeger kocht ik samen met mijn vader onze eerste computer (tenminste nadat ik zelf al een commodore 64 had gehad natuurlijk). En samen werkten we op die computer. Hij deed de boekhouding van toneel en ik schreef scripties en programma’s. Voor hem was de computer de vervanging van hele grote schriften met cijfers die onoverzichtelijk waren. Ik deed iets waarvoor ik vroeger een typemachine nodig had. En rollen tipp-ex… In de toekomst was alles beter zou je zeggen.

Anderzijds hing er bij ons thuis vroeger altijd een touwtje uit de brievenbus, dag en nacht. Als we buiten aan het spelen waren geweest renden we terug naar huis en als de deur al niet gewoon open stond, konden we aan het touwtje trekken en ging de deur open. Ik kan me ook niet herinneren dat die deur ooit op slot was. De achterdeur stond ook altijd open voor zover ik weet en als er iemand aanbelde was het een vreemd’ling zeker. Later kochten mijn ouders nieuwe deuren en daarmee kregen we nieuwe sloten. Je kon geen draadje meer naar buiten hangen en er kwamen dievenklauwen in de deur. Hoewel we misschien veiliger waren voelde het minder veilig. In de toekomst zou alles slechter worden.

Toch zijn het de verhalen van vroeger waar ik nog steeds van geniet. Zoveel zelfs dat ik in Mei, Juni en Juli in het Ghoybos verhalen van vroeger uit de gemeente ga vertellen in samenwerking met het ghoyhuys. “Vroeger was alles…” gaat het heten. En dan gaat het bijvoorbeeld over het ontstaan van Kaageiland, waarom heet de Galgekade, de Galgekade en wie is die Otto Cornelis van Hemessen nou? En wat ik denk… Vroeger was alles… anders. Gewoon anders.

Patrick Deters, verhalenverteller met ideeën. Houd van kleurrijk vertellen, ouwehoeren (zonder spatie) en spitten in de rijk beschreven geschiedenis van Kaag & Braassem!

 

 

Reacties zijn gesloten.